Logo Connecta-t

Els Navegadors

Els navegadors son els programes client que bàsicament interpreten el llenguatge HTML que reben dels servidors on s'allotgen les pàgines web. Des de que va néixer a primers dels anys 90 el World Wide Web, molts han estat els navegadors que han permès accedir al contingut de la que es va anomenar com la xarxa de les xarxes.

Amb l’arribada de Windows 95, 2 navegadors comencen una cursa per dominar la plataforma de microsoft: l’Internet Explorer i el Netscape Navigator. La Situació dominant de Microsoft en el mercat de sistemes operatius i problemes amb el desenvolupament de Netscape va fer que l’any 2002 més del 75% dels usuaris de World Wide Web utilitzessin Internet Explorer.

La competència reneix amb l’aparició de Mozilla/Firefox un projecte basat en el codi de Netscape i que en 6  anys, el 2008, ja utilitzen més del 40% dels usuaris. Però quan ja semblava que Firefox guanyava la partida, apareix un nou i potent competidor: Google Chrome. Avui en dia Google Chrome és el navegador de prop del 75% dels usuaris del World Wide Web. Aquest son avui en dia alguns dels navegadors més populars:

Història dels navegadors | Disseny de rawpixel.com / Freepik

Google Chrome

És el número 1, utilitza pocs recursos del sistema. L’entorn és molt intuïtiu, però cal recordar que està al servei dels interessos publicitaris de Google. En alguns sectors se l’acusa d’utilitzar informació de la navegació de l’usuari. Disponible en totes les plataformes, també per a  l’android.

FireFox

El descendent més directe del Netscape original, és ràpid i confiable, disposa de moltes extensions i  temes. L’entron d’usuari és molt clar, i aposta per la navegació privada. És l'escullit per aquells que no volen seguir el ramat. Disponible en totes les plataformes, també per a  l’android.

Icones navegadors

Microsoft Edge

El navegador de Microsoft té una cuota d’usuaris molt reduïda. En les primeres versions utilitzava encara el motor de l’Internet Explorer, actualment es basa en Chromium (el codi obert de Google). Incorpora un mode de lectura i la opció d’afegir notes. El principal problema és que les actualitzacions van lligades a les del sistema operatiu windows.

Safari

Navegador nadiu per a sistemes Mac OS. Si bé existia una versió per a Windows, Apple va deixar de mantenir-la el 2012, des de llavors només està disponible per a Mac Os.

Utilitza motor propi, AppleWebKid.

Epiphany

Es tracta del navegador de l’escritori Gnome (per a GNU/Linux). Molt lleuger i sencill, utilitza tecnologia de Safari (AppleWebKid), només disponible per a distribucions de Linux com Fedora, ubuntu, o Elementary.

Opera

Neix el 1994 i es caracteritza per ser un projecte multiplataforma des dels seus orígens, fins i tot n’existeixen versions per a consoles com la Nintendo Wii. Existeix una versió portatil (per a claus USB). Actualment es basa en Chromium en totes les seves versions.

Avast/AVG Secure Browser

Com molts altres, es basen en el projecte Chromium de Google. La imatge de fiabilitat que tenen els antivirus AVG i Avast els han portat a crear un navegador que bloqueja publicitat no desitjada i ofereix navegar amb privacitat (mode incògnit o mode banca). Els dos utilitzen la versió 32 bits de Chromium.

Tor Browser

Probablement el navegador més curiós, no per ser el més ràpid, sinó per la seva principal característica: utilitza la Xarxa Tor perquè la navegació sigui completament anònima, permetent evitar per exemple restriccions per país. El navegador es basa en la versió de 32 bits de Firefox.

Brave

Neix l’any 2016, tot i que hi ha molts navegadors disponibles es fa un lloc entre els grans, com altres en el projecte Chromium. Aposta per la privacitat i incorpora un pontent bloquejador d’anuncis, per evitar que aquests aprofitin informació de l'usuari. Incorpora la possibilitat de navegar per la Xarxa Tor.

Quin és el millor?

Tot i que hi ha diferencies en quan a la quantitat de memòria utilitzada i velocitat de càrrega, aquestes son poc importants en ordinadors relativament nous (4 o 5 anys). Chrome és la aposta més popular, i la majoria funcionen amb la mateixa tecnologia: El projecte  Chromium de codi obert.

Però si es vol ser alternatiu, Firefox pot ser la millor opció, té un immens catàleg de temes i extensions de tot tipus. De moment és la única alternativa a Chrome en l’entorn Windows.

Finalment un navegador que es troba entre les dues opcions anteriors és el Brave, que tot i basant-se en Chromium, manté l’essencia del projecte Mozilla/Firefox original: la privacitat.

Publicat el 13/08/2019

Comparteix:
Compartir Facebook Compartir Twitter Compartir Linked-in

Torna al Blog

ÚS DE GALETES
Aquest lloc web utilitza galetes de Google Analytics. Si continua navegant està consentint i acceptant l´ús i la nostra política de galetes, que trobarà al nostre avís legal.

ACCEPTO