Logo Connecta-t

Que saben de tu les webs que visites

En navegar per internet l’usuari deixa un rastre, els llocs webs recullen i recopilen dades dels seus visitants. Es recopilen tota mena de dades, algunes son anònimes i altres no tant.

Abans de començar, “el coneixement es poder” cita que s’atribueix a Sir Francis Bacon (1561-1626). I amb aquesta màxima, a internet, res del que fem passa desapercebut, entitats com Google o Facebook recopilen informació dels usuaris, i l’utilitzen.

Deixarem de banda els gegants d’internet i les xarxes socials en aquesta publicació (això es tractarà en una altra publicació), per centrar-nos en les dades que cedim a altres llocs webs que visitem, botigues online, restaurants, organismes públics, l’escola dels nens, o qualsevol client o proveïdor.

Pel simple fet d’accedir una web, aquesta registrarà l’accés i guardarà l'adreça IP del visitant i el User Agent del navegador.

Imatge dissenyada per vectorpouch / Freepik

Adreça IP: número únic que identifica cada dispositiu connectat a internet. Actualment s’assigna una IP de 4 bytes, cada un amb valors de 0 a 255. El resultat és un número amb més de 4.000 milions de possibilitats.

User Agent: Text que identifica el navegador que accedeix a la web, la informació inclou sistema operatiu (del que es pot deduir més informació) i la versió del navegador.

El codi | Imatge dissenyada per rawpixel.com

Aquestes dades es guarden en el servidor entre 24 hores (webs amb molt de trànsit) i un mes. A mode de registre d’accessos, en el següent format:

79.145.44.164 - - [20/Jun/2020:15:52:25 +0200] "GET /treballs/aupali-portabebes-botiga-online HTTP/1.1" 200 3939 "https://mberamendi.cat/" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:77.0) Gecko/20100101 Firefox/77.0"

L’adreça IP es pot geo-localitzar, i així saber des de quina ciutat es fa la connexió. La geo-localització no és exacta, per exemple: A Barcelona totes les IP es geo-localitzen a la Plaça Letamendi.

Visita mberamendi.cat/quina-es-la-meva-ip per veure totes aquestes dades i la teva geolocalització.

Es pot navegar de manera anònima?

No es poden ocultar aquestes dades, son necessàries per al correcte funcionament d’internet, l’adreça IP permet rebre les dades del lloc web que es visita, i l’user agent permet adaptar la web al dispositiu, al telèfon per exemple o al sistema operatiu: Android, Mac, iPhone, etc...

Aquestes dades son imprescindibles, així que no es poden ocultar però si que es poden disfressar.

Proxy, VPN i Xarxa tor

Aquests termes tenen en comú que permeten, entre altres coses, donar privacitat a l’usuari. Ho fan disfressant la IP de l’usuari, fan dintermediaris, el lloc web registra l’accés com si el fes l’intermediari, i l’intermediari en rebre la resposta, la reenvia a l’usuari que ha sol·licitat visitar la web.

Però atenció! de la mateixa manera que donen privacitat a l’usuari, també poden registrar la seva activitat, i son font de vulnerabilitats.

Publicat el 21/06/2020

Actualitzat el 30/06/2020

Comparteix:
Compartir Facebook Compartir Twitter Compartir Linked-in

Torna al Blog

ÚS DE GALETES
Aquest lloc web utilitza galetes de Google Analytics. Si continua navegant està consentint i acceptant l´ús i la nostra política de galetes, que trobarà al nostre avís legal.

ACCEPTO